Τι είναι το cloud;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε, με απλά λόγια.

Η φιλοξενία των servers στο internet έχει περάσει από διάφορα στάδια όλα αυτά τα χρόνια. Από το in-house στο colocation και στο dedicated hosting, όλες οι διαθέσιμες λύσεις μέχρι σήμερα είχαν ένα κοινό: το «σίδερο» (hardware).

Το cloud computing έρχεται να ανατρέψει αυτή τη λογική, αποτελώντας τη φυσική εξέλιξη του hosting σε παγκόσμια κλίμακα. Πρακτικά σας αποδεσμεύει από τη λογική του hardware, μετατρέποντας τον server σας σε μια εικονική μηχανή. Μια μηχανή που αποτελεί μέρος μιας γιγάντιας επαγγελματικής υποδομής, απαλλαγμένης από τους φυσικούς περιορισμούς που είχατε μέχρι χθες στα παραδοσιακά συστήματα.

Τι σημαίνει αυτό;

Πρακτικά σημαίνει ότι αποδεσμεύεστε από το hardware και το μόνο που σας απασχολεί πλέον είναι οι πόροι που χρειάζεστε (CPU, RAM, HDD). Έτσι, αν έχετε ήδη ιδιόκτητους servers (in-house/colocation), μπορείτε εύκολα να τους μεταφέρετε στην cloud υποδομή της  GreekHost – όχι ως φυσικά μηχανήματα πια, αλλά ως εικονικά μηχανήματα με τα ίδια ακριβώς -ή και διαφοροποιημένα- χαρακτηριστικά.

Αν πάλι νοικιάζετε dedicated servers στο εξωτερικό, μπορείτε επίσης να τους μεταφέρετε εύκολα στο cloud επωφελούμενοι από την πλήρη ευελιξία που σας παρέχει, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνετε μια πολύ ισχυρότερη υποδομή – και μάλιστα σε ελληνικό data center.

Δηλαδή, server χωρίς hardware;

Αυτή ακριβώς είναι και η επανάσταση που φέρνει η τεχνολογία τoυ cloud computing. Το cloud χρησιμοποιεί την τεχνική του virtualization σε μια ενιαία hardware υποδομή επαγγελματικών προδιαγραφών, ενσωματώνοντας πάνω στο ίδιο infrastructure πολλούς εικονικούς servers. Έτσι, απολαμβάνετε άκρως high-end εξοπλισμό –σε αντίθεση λ.χ. με τα συνηθισμένα desktop PCs ή τους φθηνούς servers που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο dedicated hosting– και πάνω απ’ όλα πληρώνετε μόνο για ό,τι πραγματικά χρησιμοποιείτε. Ταυτόχρονα είστε απαλλαγμένοι από το κόστος αγοράς, συντήρησης και αναβάθμισης του εξοπλισμού, τα πάγια κόστη του καθώς και από το άγχος της λειτουργίας του. Για όλα αυτά φροντίζει η GreekHost, ώστε να απολαμβάνετε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Έχω ακούσει ότι το cloud είναι αργό.

Στη GreekHost συνηθίζουμε να λέμε πως «όλα τα cloud δεν είναι ίδια», κι αυτό γιατί η υλοποίηση του cloud computing απαιτεί μια πολύ μεγάλη επένδυση σε enterprise-class εξοπλισμό και, πάνω απ’ όλα, βαθιά τεχνική εξειδίκευση.

Είμαστε σίγουροι ότι έχετε ακούσει πολλά. Εμείς προτιμάμε να λέμε λιγότερα. Γι’ αυτό και σας προσκαλούμε απλά να το δοκιμάσετε και να το συγκρίνετε με την υποδομή που ήδη έχετε σε πραγματικές συνθήκες. Οι ευχαριστημένοι πελάτες μας, αποτελούν για μας την μεγαλύτερη επιβράβευση.

Δηλαδή, είναι όντως καλύτερο;

Φυσικά. Αν και η απάντηση αυτή δεν μπορεί να περιοριστεί σε λίγες γραμμές, το cloud φέρνει πραγματική επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο δουλεύατε μέχρι σήμερα. Οι καινοτομίες που έχετε πλέον στη διάθεσή σας, η απόδοσή του, η υψηλή του διαθεσιμότητα, η ευελιξία του, σε συνδυασμό με τη φιλοξενία στην Ελλάδα, το καθιστούν την ιδανική επιλογή για κάθε επαγγελματία – πέρα από κάθε σύγκριση.

Και είναι φθηνότερο;

Συνολικά ναι, για τέσσερις βασικούς λόγους: (1) γιατί πληρώνετε μόνο ό,τι χρειάζεστε και χρησιμοποιείτε, (2) γιατί είναι high available, που σημαίνει μηδαμινά downtimes, (3) γιατί σας απαλλάσσει από τη δαπάνη αγοράς και συντήρησης του εξοπλισμού, καθώς και από τα πάγια κόστη του και (4) γιατί επωφελείστε από τον άκρως επαγγελματικό εξοπλισμό του cloud infrastructure, χωρίς πρόσθετο κόστος. Ουσιαστικά πληρώνετε για μία υπηρεσία που περιλαμβάνει τα πάντα και είναι πλήρως επεκτάσιμη ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αυτό δεν είναι μόνο πραγματική οικονομία. Πάνω απ’ όλα είναι ο νέος τρόπος για να δουλεύετε αποδοτικότερα και πιο γρήγορα.

Οι κλασσικοί servers δεν αναβαθμίζονται;

Σίγουρα αναβαθμίζονται, αλλά με πολλούς περιορισμούς. Λ.χ. για να προσθέσετε έναν δίσκο σε έναν server, κανονικά απαιτείται να αποσυνδεθεί το μηχάνημα, να βγει από το rack, να ξεβιδωθεί, να συνδεθεί ο δίσκος, να βιδωθεί, να ξαναμπεί στο rack, να συνδεθεί, να ανάψει και να δηλωθεί ο νέος δίσκος στο σύστημα. Αντίστοιχα στο cloud computing όλη αυτή η διαδικασία είναι διάφανη: Ο δίσκος προστίθεται στον server σας χωρίς shutdown και χωρίς αποσυνδέσεις, ενώ όλα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Μάλιστα, αν αντί για νέο δίσκο θέλετε απλά να μεγαλώσετε ένα υπάρχον partition σας, η διαδικασία είναι απολύτως η ίδια, ενώ το ίδιο συμβαίνει και για οποιονδήποτε άλλο πόρο στο σύστημά σας: CPU cores, RAM, κάρτες δικτύου, κ.λπ. Τα πάντα γίνονται διάφανα, on-the-fly – και μάλιστα με νέες επαναστατικές δυνατότητες που απλά δεν υπάρχουν στους παραδοσιακούς physical servers.

Το cloud είναι πραγματικά απαλλαγμένο από όλους τους περιορισμούς του συμβατικού hardware. Σκεφτείτε λ.χ. πως μπορεί σήμερα να λειτουργείτε 5 διαφορετικούς servers, διαμοιράζοντας τις υπηρεσίες σας σε αυτούς για λόγους καλής λειτουργίας. Στο cloud θα μπορούσατε να φτιάξετε κάλλιστα ένα και μόνο υπερμηχάνημα, ξεπερνώντας τους συνήθεις περιορισμούς, ενοποιώντας όλες τις υπηρεσίες σας σε έναν cloud server. Αποτέλεσμα: εξοικονόμηση κόστους και πιο γρήγορο management.

Γιατί τα περισσότερα data centers δεν παρέχουν cloud;

Το cloud computing ως τεχνολογία απαιτεί σημαντικά υψηλότερο κόστος επένδυσης για τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τις υποδομές του. Τα παραδοσιακά data centers που έχουν επενδύσει ήδη τα χρήματά τους σε φτηνότερο εξοπλισμό παλαιότερης γενιάς τα προηγούμενα χρόνια, είναι λογικό να προσπαθούν να δημιουργήσουν υπερκέρδη χρησιμοποιώντας κυρίως καταναλωτικά desktop PCs για server χρήση. Αντίθετα, στο cloud computing της  GreekHost, όλος ο εξοπλισμός είναι enterprise class, με πλήρες high availability, παρέχοντας έτσι ασύγκριτες επιδόσεις, εγγυημένη σταθερότητα και uptime σε όλες τις υπηρεσίες.

Και πώς είναι πιο γρήγορο;

Γιατί πολύ απλά όλη η hardware υποδομή που χρησιμοποιείται στο cloud της  GreekHost είναι enterprise επιπέδου και ειδικά σχεδιασμένη για cloud computing. Από τα cloud nodes, μέχρι τα fiber channel storages της HP, όλα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει 100% hardware availability και ασύγκριτη ταχύτητα στην απόδοση των servers σας. Όλα αυτά, παρέχονται σε ένα υπερσύγχρονο data center στην Ελλάδα, εγκατεστημένο στο κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με δίκτυο οπτικών ινών εύρους 1Gbit απευθείας με τον μεγαλύτερο πάροχο της χώρας, τον ΟΤΕ.

Comments

comments

Καλέστε μας